Soorten zonnepanelen: welke typen zijn er allemaal?

Lees verder

Nieuwsgierig naar welke soorten zonnepanelen er bestaan? De variëteit in zonnepanelen is groot, met verschillen in type, kosten, toepassing en in de levensduur van zonnepanelen. Van monokristallijn tot dunne film, elk heeft zijn eigen kenmerken.

In deze blog verkennen we de diverse opties, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken die aansluit bij uw unieke behoeften en omstandigheden.

Welke soorten zonnepanelen zijn er in 2024?

Er zijn in Nederland in principe vijf verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, namelijk: monokristallijne, polykristallijne, dunne film (amorf silicium), glas-glas en de recent uitgevonden hybride zonnepanelen. Laten we elk type zonnepaneel nader bekijken.

Dunne film / Amorf zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen, ook bekend als amorf zonnepanelen, worden geproduceerd door een dunne laag fotovoltaïsch materiaal aan te brengen op een vaste ondergrond. Deze eenvoudige productiemethode zorgt voor een aantrekkelijk uiterlijk waarbij de panelen zwart van kleur zijn. Deze panelen worden vooral gebruikt bij voertuigen en boten.

Voordelen:

 • Uiterlijk: uniform, zwart uiterlijk.
 • Lagere kosten: eenvoudige productiemethode resulteert in lagere kosten.
 • Goede prestaties bij weinig licht: minder afhankelijk van direct zonlicht.

Nadelen:

 • Lagere efficiëntie: groter (dak)oppervlak nodig voor vergelijkbare energieopbrengst.
 • Kortere levensduur: kortere levensduur (gemiddeld 10-15 jaar) in vergelijking met andere type zonnepanelen (gemiddeld tot 25 jaar).
 • Beperkte zelfvoorziening: onvoldoende kracht om een huishouden volledig van energie te voorzien.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen zijn een veelgebruikte en betaalbare keuze voor wie kostenefficiënte zonne-energie wil. U herkent deze panelen aan de grove kristallen, waardoor het lijkt alsof ze gebroken zijn. Ze worden vaak gesneden uit samengesmolten silicium dat is afgekoeld, waardoor ze minder kosten. Deze panelen zijn vooral geschikt wanneer er voldoende ruimte beschikbaar is. Dit verklaart waarom ze vaak te vinden zijn op boerderijen en plantages.

Voordelen:

 • Betaalbaar: polykristallijne panelen zijn over het algemeen goedkoper dan andere soorten.
 • Lange levensduur: ze gaan tot 25 jaar mee.

Nadelen:

 • Iets minder efficiënt: ze wekken iets minder stroom op per vierkante meter dan sommige andere panelen.
 • Uiterlijk: sommige mensen vinden de blauwe en variërende kleur minder aantrekkelijk dan andere panelen.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne zonnepanelen zijn een slimme keuze als u veel stroom wilt opwekken op een klein dak. U herkent ze aan hun zwarte of donkerblauwe kleur en uniforme uitstraling. Wat deze panelen bijzonder maakt, is dat ze gemaakt zijn van één groot siliciumkristal per zonnecel.

Hierdoor werken ze efficiënter en halen ze meer energie uit de zon dan andere soorten zonnepanelen. Overweeg monokristallijne panelen als u veel stroom wilt opwekken met beperkte ruimte.

Voordelen:

 • Uiterlijk: uniform, zwart of donkerblauw uiterlijk.
 • Hoog rendement: door één kristal per zonnecel meer energieopbrengst.
 • Lage temperatuurgevoeligheid: blijven efficiënt bij warmte.
 • Lange levensduur: ze gaan tot 25 jaar mee.

Nadelen:

 • Hogere kosten: duurder door complex productieproces.
 • Minder geschikt voor grotere dakinstallaties: hogere kosten als gevolg.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen gaan wel zo’n 40 jaar mee en leveren betrouwbare energie, met zonnecellen tussen twee geharde glaslagen. Ondanks een hogere startinvestering dragen ze wereldwijd bij aan een groenere toekomst. Deze panelen zijn ideaal voor plekken met extreem weer, zoals kustgebieden en woestijnen. Ze passen goed bij zwarte daken omdat ze bijna onzichtbaar zijn en mooi integreren. Ook worden ze vaak gebruikt als glazen dak voor veranda’s of gebouwen.

Voordelen:

 • Uitstekende weerbestendigheid: optimale bescherming tegen hagel, warmte, koude en andere weersomstandigheden.
 • Lange levensduur: met een levensduur van circa 40 jaar behoren ze tot de duurzaamste opties op de markt.
 • Beperkte vermogensafname: hoge vermogensgarantie, met behoud van oorspronkelijk piekvermogen.

Nadelen:

 • Hogere kosten: duurder door nieuwe technologie vergeleken met traditionele zonnepanelen.
 • Beperkte keuze: de technologie is relatief nieuw, waardoor het aanbod nog niet zo ruim is als bij andere soorten panelen.

Hybride zonnepanelen

Hybride zonnepanelen, ook wel PVT-panelen genoemd, bieden een slimme combinatie van traditionele zonnepanelen en zonneboilers. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals silicium voor fotovoltaïsche cellen en koperen buizen voor het thermische systeem. Deze panelen zetten zonlicht efficiënt om in elektriciteit en benutten ze de restwarmte voor waterverwarming. Hierdoor zijn ze ideaal voor huishoudens met een hoge vraag naar zowel elektriciteit als warm water, vooral op daken met beperkte ruimte waar geen apart systeem past.

Voordelen:

 • Besparing dakoppervlak: één installatie volstaat voor zowel elektriciteit als warmte opwekken.
 • Hogere opbrengst: een koelend effect zorgt voor meer rendement

Nadelen:

 • Hogere kosten: duurder door nieuwe technologie vergeleken met traditionele panelen.
 • Minder efficiënte warmteopwekking: presteert minder goed dan traditionele zonnecollectoren.
 • Complexere installatie: vergt meer tijd en verhoogt installatiekosten. Een defect onderdeel beïnvloedt zowel elektriciteits- als warmteopbrengst.

Welk type zonnepaneel is het beste?

Het kiezen van het juiste soort zonnepaneel is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke behoeften en omstandigheden van uw situatie.

Om u te helpen bij deze belangrijke beslissing, hebben we een handige vergelijkingstabel opgesteld. Hierin worden aspecten zoals het type paneel, rendement, kosten, levensduur en voor- en nadelen van verschillende zonnepanelen op overzichtelijke wijze vergeleken.

Type paneel Rendement Kosten Levensduur Voor- en nadelen
Dunne film (amorf) Laag 10-15 jaar + Lage kosten

+ Goed bij weinig licht

 

–   Lagere efficiëntie

–   Kortere levensduur

Polykristallijn Gemiddeld €€ 20-25 jaar + Betaalbaar

+ Lange levensduur

 

–   Lagere efficiëntie

–   Blauw uiterlijk

Monokristallijn Hoog €€€ 20-25 jaar + Hoog rendement

+ Lage temperatuurgevoeligheid

 

–   Hogere kosten

–   Minder geschikt voor grote installaties

Glas-glas Zeer hoog €€€€ Circa 40 jaar + Weersbestendigheid

+ Langere levensduur

 

–   Hogere kosten

–   Beperkte keuze

Hybride Zeer hoog €€€€ Circa 40 jaar + Bespaart dakoppervlak

+ Langere levensduur

+ Hoog rendement

 

–   Hogere kosten

–   Lagere efficiëntie

–   Complexe installatie

Soorten zonnepanelen systemen

Bij het maken van de juiste keuze voor zonnepanelen is ook het selecteren van het geschikte zonnepanelensysteem van groot belang. Deze keuze wordt bepaald door diverse factoren, waaronder de locatie en energiebehoefte. Er zijn twee hoofdtypen zonnepanelen systemen beschikbaar: autonome zonnepanelen systemen en netgekoppelde zonnepanelen systemen.

Autonome zonnepanelen systemen (off-grid)

Autonome zonnepanelen systemen, ook wel off-grid systemen genoemd, zijn perfect voor afgelegen gebieden zonder toegang tot het reguliere elektriciteitsnet. Deze off-grid systemen werken zelfstandig en slaan energie op in batterijen. Ideaal voor plekken waar zelfvoorziening cruciaal is, zoals afgelegen locaties.

Netgekoppelde zonnepanelen systemen

Netgekoppelde systemen zijn verbonden met het reguliere elektriciteitsnet. Ze voorzien niet alleen uw huishouden van stroom, maar laten u ook overtollige energie terugleveren. Dit biedt bij sommige energieleveranciers financiële voordelen en draagt bij aan duurzame energie op grotere schaal. De keuze hangt af van uw persoonlijke behoeften en locatie.

Verschillende soorten uitvoeringen van zonnepanelen

Wist u dat zonnepanelen niet alleen verschillende soorten hebben, maar ook in diverse uitvoeringen komen? Hier zijn enkele kenmerken van deze verschillende uitvoeringen:

 1. Kleurvariaties: zonnepanelen komen tegenwoordig in verschillende kleuren Zo is er het traditionele blauw, maar zijn ze ook in het zwart en grijs verkrijgbaar.
 2. Geïntegreerde panelen: sommige panelen zijn ontworpen om naadloos te integreren met de structuur van het gebouw, zoals dakpannen met ingebouwde Dit is niet alleen functioneel, maar ziet er ook nog eens goed uit.
 3. Vast of oprolbaar: vaste panelen zijn traditionele, stevige structuren die op het dak worden gemonteerd. Aan de andere kant zijn oprolbare panelen flexibeler en kunnen ze op verschillende oppervlakken worden toegepast, zoals oprolbare zonnematten voor kamperen of mobiel gebruik.
 4. Transparante panelen: er zijn zelfs transparante zonnepanelen beschikbaar die licht doorlaten. Deze transparante panelen kunnen worden gebruikt in ramen of als dakbedekking voor veranda’s, waardoor ze zowel functioneel als mooi zijn.

Meer weten over zonnepanelen? 040 Zonnepaneel helpt u verder!

Heeft u vragen of wilt u advies over de verschillende soorten zonnepanelen? Neem gerust contact met ons op via 040-2051882 of stuur een e-mail naar info@040zonnepaneel.nl. Ons team staat klaar om u te helpen en deskundig advies te geven!

Ook helpen we u graag bij het reinigen van zonnepanelen en bij kopen en laten plaatsen van zonnepanelen. Bij 040 Zonnepaneel kunt u terecht voor uw zonnepanelen in Eindhoven.

Voor meer informatie over zonnepanelen, bekijk onze informatieve blogs over onderwerpen zoals ‘beste maanden voor zonnepanelen,’ ‘waarom zonnepanelen‘ een slimme keuze zijn, en praktische tips over ‘hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen‘.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Bastiaense

Erg blij dat ik gekozen heb voor 040 Zonnepaneel. Waren iets duurder dan een andere maar is het echt waard.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×